Helsedirektoratets nye kostråd for 2024 understreker at melk og meieriprodukter er en viktig del av et variert og balansert kosthold, og derfor bør nytes hver eneste dag.

Kostrådene baseres på det mest oppdaterte kunnskapsgrunnlaget som finnes. Rådet om meieriprodukter er nå ett av syv kostråd som anbefales av helsemyndighetene. Her er noen ting verdt å merke seg:

  • 3 om dagen: Det anbefales et daglig inntak av tre porsjoner melk og meieriprodukter, tilsvarende 5 dl melk eller andre meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett og sukker.
  • Kilde til viktige næringsstoffer: Melk og meieriprodukter bidrar blant annet med næringsstoffer som kalsium og jod. Mens kalsium blant annet bidrar til å bygge et sterkt skjelett, er jod viktig for hjernens kognitive utvikling og funksjon. For å sikre et tilstrekkelig inntak av jod og kalsium bør du ved siden av å innta meieriprodukter daglig spise spise hvit fisk, mørkegrønne grønnsaker og belgfrukter.
  • Velg variert: Det er plass til alle typer mat i et sunt kosthold, men i ulike mengder. I tillegg til melk og meierivarer anbefaler helsedirektoratet også å velge mer mat fra planteriket, grove kornprodukter, sjømat, bønner og linser.

Og du, melk og meieriprodukter kan fint inngå i flere av dagens måltider, både i matlaging og som drikke. For eksempel er kombinasjonen av meieriprodukter med frukt, bær og korn er en god og smakfull måte å løse dette på. Bruk rådene til å tilpasse kostholdet etter dine egne preferanser. Og nyt melk og yoghurt med glede og god samvittighet.

 

Les de nye kostrådene her: Dette bør du spise – nye nasjonale kostråd fra Helsedirektoratet - Helsedirektoratet

 

Bilder til saken: