Gå til hovedinnhold

Wenche ble overrasket på God morgen Norge

19. nov. 2024

Wenche Andersen, kjent fra God Morgen Norge, ble i dag overrasket med Q Matredderprisen – på direktesendt TV.
image00017

Med sitt engasjement for å redusere matsvinn har hun inspirert tusenvis av nordmenn til å ta ansvar for matsvinnet hjemme.

– Denne prisen betyr mye for meg. Jeg vokste opp på gård, hvor vi lærte å bruke sunn fornuft og stole på sansene våre. Bestemor var flink til å ta vare på maten og mor lærte av bestemor. Å kunne dele dette videre med andre er en stor glede, sier Wenche Andersen.

– Hun har mye kunnskap og gir gode råd. Det er utrolig gøy å overraske Wenche med en pris hun virkelig fortjener, sier Q-sjefen Kristine Aasheim.

Positiv utvikling for matsvinn i Norge
Ifølge Matvett og NORSUS er matsvinnet i norske husholdninger redusert med 18 % siden 2016, og hele 12 % av denne nedgangen har skjedd siden 2020. Til tross for fremgangen, kastes det fortsatt 35 kg mat per person i året. Måltidsrester, frukt og grønnsaker er blant de vanligste matvarene som ender opp i søpla.

– Endelig skjer det noe, sier Mette Nygård Havre, grunnlegger av folkebevegelsen Spis opp maten. Mer fokus på matredding har vært en viktig faktor, men det er klart at dyrtid også virker inn positivt her. Vi har fortsatt en vei å gå, så nå må vi bare stå på videre om vi skal klare målet om å halvere matsvinnet innen 2030. 

Vil gjøre sport av matredding
Etter utfordring fra Mette Nygård Havre var Q-Meieriene i 2017 først ute i verden med å innføre tilleggsmerkingen «…men ikke dårlig etter» på melkekartonger og andre produkter. Målet var å kurere datoskrekken og få folk til å tenke seg om før de kaster mat.

– Jeg mener flere matprodusenter må gjøre som Q-Meieriene; bruke flatene på produktene sine til å opplyse og gi gode matreddertips. Jeg tror også vi må sørge for at det går sport i det å være en matredder, sier Nygård Havre.

Q-Meieriene deler ut 6 matredderpriser i året. I 2020 fikk også God Morgen Norge-kollega Christer Rødseth tildelt prisen for sitt engasjement under NRK-programmet Matsjokket som rystet Norge.

–  Dette er folk som er helt rå på å få folk til å tenke nytt om matsvinn, og vi håper deres engasjement smitter over på både forbrukere og bransjen. Vi i Q skal fortsette å være en pådriver for matredding. Både ved å utfordre oss selv, men også løfte frem andre, avslutter Q-sjefen Kristine Aasheim.

Wenches beste matreddertips

Som matredder deler Wenche noen praktiske tips som kan hjelpe folk å redusere matsvinn i hverdagen.

  1. Planlegg innkjøpene dine – Kjøp bare det du trenger, og oppbevar maten riktig.
  2. Bruk sansene dine – Stol på synet, lukten og smaken for å vurdere om maten fortsatt er god, selv etter utløpsdatoen.
  3. Lag mat med rester – Frys ned matvarer du ikke rekker å bruke, og vær kreativ med rester i matlagingen.