Gå til hovedinnhold

De har 1 million gjester i året og lager tonnevis av mat – men nesten ingenting kastes.

26. feb. 2025

SAS Loungene på Gardermoen fikk Q-Matredderprisen for sitt imponerende arbeid med å kutte matsvinn.
thumbnail_IMG_1565

Bak suksessen står en engasjert gjeng med Anita Storm Røsaasen i spissen – en dame som virkelig brenner for å ta vare på maten.

–  Jeg blir helt rørt. Matredding er ikke noe vi har funnet på fordi det er trendy eller fordi myndighetene ber oss om det, vi har alltid gjort dette. Vi tenker som om vi er hjemme og tar vare på alt. Denne prisen betyr så mye, og jeg gleder meg til å fortelle teamet at jobben vår blir lagt merke til, sier Anita, Quality Coordinator Lounge i SAS.

Imponerende lite svinn
For Anita og resten av gjengen på SAS Loungene Gardermoen er det viktig å behandle maten med respekt. Ingenting skal gå til spille. Noen eksempler:

  • Brødskalker? Perfekte til sprø krutonger, stekt i olje fra soltørkede tomater.
  • Grønnsaksrester fra buffeten? De går i suppa dagen etter.
  • Hvitostskalker? Rives og blir til herlig topping på salaten.

–  Denne gjengen viser at det går an å redusere matsvinn med enkle grep og en stor dose engasjement. Q-Matredderprisen er en velfortjent anerkjennelse av innsatsen deres, og beviset på at bærekraft og god mat kan gå hånd i hånd, sier Pål Rasmussen som er brand Manager i Q.

SAS Loungene håndterer enormt mye mat hver måned. Her er noen tall du kan tygge på:

  • 260 000 egg
  • 1 tonn pasta
  • 1,6 tonn hvitost

Til tross for disse mengdene er matsvinnet under én prosent. Faktisk kastes det kun mat for 3-4000 kroner i måneden.

Inspirerer andre
Loungen har også satt opp skilt i bufféområdene som viser hvor mye matsvinn de har per gjest. Selv om Anita tror få legger merke til dem, tyder mye på at gjestene faktisk spiser opp maten sin. Kanskje skiltene gjør mer nytte enn hun tror?

–  Med sitt smarte arbeid har SAS Lounge ikke bare spart mat – de har også inspirert både medarbeidere og gjester til å tenke mer bærekraftig. Dette heier vi skikkelig på, avslutter Mette Nygård Havre i Spis opp maten.