Hjemme-oppgaver i mat og helse
- Lag en rett av mat som allerede finnes i hjemmet, uten å måtte gå å handle. Gi elevene i oppgave å sjekke fryser, kjøleskap, skuffer og skap, og finne rester å bruke opp. Et tips er å gi elevene en matvare eller matrett de kan ta utgangspunkt i, for eksempel «egg» eller «suppe». Elevenes oppgave blir da å være kreative rundt denne matvaren eller matretten, hvor målet er å bruke opp rester. Prosessen skal dokumenteres med bilder. Tilleggsoppgave: Skriv ned oppskriften de faktisk er med på å skape.
- Gi elevene en utfordring der de skal planlegge en middagsmeny basert på mat som de har i frys og kjøleskap hjemme. Kan dette bli en treretters middag?
- Gi elevene i hjemmeoppgave å skrive en tekst der de argumenterer for hvorfor det er viktig å ikke kaste mat. Utfordre dem til å reflektere over hva de selv kan gjøre for å kaste mindre mat og hva kan butikker, hoteller og restauranter gjøre for å kaste mindre mat? Hva kan vi gjøre på skolekjøkkenet for å unngå matsvinn?
- Finn 5 matvarer i hjemmet og skriv om måter å bruke opp disse matvarene på. Lag så noe basert på en av dem.
- Bruk en enkel oppskrift av for eksempel smoothie, lasagne eller spagetti og kjøttsaus. Kom med ideer til hvordan du kan inkludere rester i oppskriftene. Tilpass oppskriften deretter og lag en ny fremgangsmåte.
- Gjennomfør en Q Matredderbingo!