I Q mener vi at det alltid finnes bedre måter å gjøre ting på. Derfor er vi mer opptatt av hva vi skal gjøre fremover, enn det vi allerede har gjort. Vi elsker å utfordre, og det er derfor vi har bestemt oss for å ikke bare bli klimanøytrale, men klimapositive innen 2030.
All matproduksjon har et klimaavtrykk, og i den store sammenhengen er Q-Meieriene liten. Vårt viktigste bidrag i klimakampen er kanskje ikke mengden utslipp vi skal kutte, men å gå foran som et godt eksempel og vise at det kan gjennomføres i praksis.
Dette er en lang og utfordrende vei å gå, men nå er vi i gang. Som vanlig er vi helt ærlige, og foreløpig har vi ikke alle svarene på hvordan dette skal gjennomføres. Heldigvis er det mange som ønsker å bidra, og vi får stadig inn forslag fra engasjerte forbrukere som utfordrer oss til å bli bedre. Tusen takk!
Mer enn 20 % av all som produseres blir kastes. Det er den enkeltstående største miljøbelastningen knyttet til matproduksjon. Hva kan vi gjøre for å redusere matsvinn? Vi må sørge for at holdbarhetstiden er optimal for produktet, og at vi utvikler produkter og emballasje som bidrar til å redusere dette problemet. Det kan for eksempel være lengre holdbarhet på selve matvaren, emballasje som holder maten fersk lengre eller emballasje som er lettere å bruke. Det gir god verdiskaping for gode formål samtidig som det er godt for miljøet.
En stor andel forbrukere oppgir at den viktigste årsaken til at de kaster mat er at produktene er gått ut på dato. Dette gjelder også for produkter merket med «best før» slik som for eksempel yoghurt, melk og rømme. Det som er viktig å vite er at det er stor forskjell på matvarer som er merket med «siste forbruksdag» og produkter som er merket med «best før». Sistnevnte merking viser hvor lenge varen kan holde seg uten å tape kvalitet, eller spesifikke egenskaper. Det betyr at denne type matvarer ikke nødvendigvis er uspiselig eller dårlig etter at «best før» datoen er gått ut, her er det viktig at man som forbruker bruker sansene før man kaster; se, lukt og smak - og husk at best før ikke betyr dårlig etter.
(Kilde: www.matvett.no)